TĚSTO: 100g másla (nebo hery), 125g cukru krupice, špetku soli, 2 vejce, 150g polohrubé mouky, 2 lžičky prdopeč, 2 lžíce pálenky (pokud možno z vína), tuk na vymazání formy NÁPLŇ: 2 sklenice třešňového kompotu (2x 370g po odkapání) nebo 1kg dušených kyselých třešní, 3 vejce, 100g cukru, 1 lžičku mleté skořice, 30g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci strouhaného kokosu, 150g kysané smetany, 2 lžíce strouhanky Rozpustíme tuk a necháme ho ochladit, až má krémovou hustotu. Šleháme cukr, sůl a vejce, po lžičkách přidáváme tuk. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec pálenku. Těsto nalijeme do vymazané formy a uhladíme. Předpečeme 20 minut, při 175° (horkovzduch 150°, plyn stupeň 2). Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s cukrem a skořicí do pěny. Přidáme ořechy, kokos a kysanou smetanu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do žloutkové pěny. Korpus dortu posypeme strouhankou a poklademe ho třešněmi, ty potřeme vaječno-ořechovou pěnou. Ještě jednou zapečeme, povrch dortu má být lehce nahnědlý. Pečeme 20-30 minut při stejné teplotě jako při předpečení. Poznámka: když posypeme korpus strouhankou, nedochází k jeho rozmočení.