TĚSTO: 180g hladké mouky,50g cukru moučky,120g másla,2 vejce,1 lžíce vody,citronová kůra NÁPLŇ: 8 vajec, 180g cukru moučky, 350ml smetany na šlehání, 300g třešní, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce griotky - OZDOBA: 250ml smetany na šlehání, 150g třešní Hladkou mouku promícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, jedno vejce, lžíci vody a jemně nastrouhanou citronovou kůru, zpracujeme hladké těsto a necháme ho v chladu asi hodinu odležet. Z těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do vymazané kulaté formy a okraje těsta zvedneme, dno propícháme vidličkou. Pečeme asi 10-15 minut při 200°. Omyté třešně vypeckujeme a rozmixujeme. Cukr a 8 vajec vyšleháme do pěny, přidáme smetanu, rozmixované třešně a ochutíme griotkou a citronovou šťávou. Upečený korpus potřeme 1 rozšlehaným vejcem a krátce zapečeme při 160°. Do korpusu nalijeme třešňovou směs a pečeme asi 40 minut do ztuhnutí hmoty. Upečený koláč ozdobíme vyšlehanou smetanou a čerstvými třešněmi.