TĚSTO: 250g hladké mouky, špetku soli, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 1/8 l vody NÁPLŇ: 40g plátkových mandlí, 750g netučného tvarohu, 1 vejce, 3 lžíce medu, trochu citronové šťávy, 2 lžíce třešňovice, 80g másla, 2 lžíce moučkového cukru Mouku, 1/8 l vlažné vody a ostatní suroviny zpracujeme v míse na těsto. Těsto zformujeme dom koule a vložíme do zahřátého hrnce, přikryjeme poklicí. Mezitím nasucho opražíme mandle. Tvaroh smícháme s vejcem, medem, citronovou šťávou a třešňovicí. Těsto vyndáme z hrnce a na utěrce vytáhneme do velmi tenkého plátu. Plát tiskneme rukama a okraje vytahujeme - plát by měl být téměř průhledný. Je třeba, aby měl tvar obdélníku. Rozpustíme polovinu másla, potřeme jím vytažené těsto, okraje nepotíráme. Na pomazané těsto rozetřeme tvaroh (okraje jsou stále volné), na tvaroh pokládáme třešně a sypeme mandle. Nadzdvihnutím utěrky na jedné straně zavinujeme štrúdl a necháme ho sklouznout na plech vymaštěný máslem. Pečeme 60 minut při 200° (horkovzduch 180°, plyn stupeň 3). Po dopečení necháme štrúdl asi 10 minut odpočívat. Pak ho potřeme druhou polovinou másla, které jsme také nechali rozpustit. Sypeme moučkovým cukrem, je dobrý teplý i studený. TIP: můžeme podávat se šlehačkou a vanilkovou omáčkou.