KYNUTÝ (pro zkušenější pekařku) 750g hl. mouky, 3dl vody, 80g másla, 50g cukru, 40g droždí, 2 rozšlehané žloutky, 1 vejce, špetku soli, hřebíček, skořice, badyán, koriandr, nové koření na ozdobu, tuk na potření papíru Ještě budeme potřebovat: svíčky s kalíšky a stuhu Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 1 dl vlažné vody a promícháme, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku se solí a zbylým cukrem, přidáme žloutky, přilijeme kvásek a vlažnou vodu, zaděláme hladké tuhé těsto a necháme ho pod utěrkou v teple 70 minut kynout. Pak znovu prohněteme, z části těsta vyválíme 3 prameny a spleteme je do copu, cop stočíme a na koncích pevně spojíme do tvaru věnce. Přendáme ho na plech s pečícím papírem potřeným tukem. Do těsta vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček a vyplníme je sušenými luštěninami (aby těsto pod nimi nekynulo a kalíšky nevytlačilo). Ze zbylého vyváleného těsta vykrájíme formičkami různé ozdoby a na korpus je přichytíme rozšlehaným vejcem, ke zdobení použijeme koření. Věnec necháme asi 15 minut vykynout (POZOR - po nakynutí dekorace mírně změní tvar), celý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35-40 minut na 180°C - až je povrch zlatavý. Po vychladnutí věnce dáme do kalíšků svíčky a věnec ještě můžeme ozdobit vánoční stužkou. SLADKÝ (pro malé mlsouny) 1kg čajového pečiva nebo různých sušenek a oplatek, barevný máček, čokoládové bonbony, 1 bílou čokoládovou polevu Ještě budeme potřebovat: slaměný věncový korpus Ø 22 cm, barevné užší stužky, pečící papír Pruhem pečícího papíru ovineme věncový korpus a na 4 místa připevníme svíčky. Čokoládovou polevou přilepíme po celém obvodu oplatky a sušenky (mezi ně můžeme připíchnout barevné stužky), nakonec přilepíme bonbony a máček. BUXUSOVÝ S KALENDÁŘEM (pro šikovnou perníkářku) 280g hl. mouky, 150g moučkového cukru, 30g tuku, 1,5 lžíce medu, 1 velké vejce, lžíci kakaa, 2 lžičky perníkového koření, 1,5 lžičky jedlé sody + Na polevu: 100g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy Ještě budeme potřebovat: věncový korpus Ø 27-30 cm, zelený krepový papír, vázací drátek, buxusové a smrkové větvičky, červenou úzkou stužku Mouku prosejeme s cukrem, kakaem a kořením, vmícháme sodu, tuk, med a vejce. Zaděláme tuhé těsto, propracujeme a necháme zabalené ve fólii 2 dny v chladu rozležet. Z těsta vyválíme plát asi 3-4 mm silný, vykrájíme z něj 24 koleček Ø 4 cm a uděláme do nich otvory na provlečení stužky. Kolečka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 12 minut na 180°C. Cukr utřeme s citronovou šťávou a hladkou hustou polevou napíšeme na vychladlá kolečka čísla od 1 do 24, necháme úplně zaschnout. Korpus ovineme krepovým papírem, pak postupně přidáváme oboje větvičky, které přichytíme na korpus vázacím drátkem. Kolečka s čísly navážeme na stužky a připevníme po obvodu věnce. Nakonec na bodce napíchneme do věnce svíčky (nebo je připevníme drátkem).