Tvaroh dobře utřeme s vejcem a smetanou, krém vmícháme do mouky, přidáme sůl a prášek a rychle vypracujeme těsto. Na moukou posypané desce vymodelujeme z těsta váleček o průměru asi 8-10 centimetrů a z něho ostrým nožem odkrájíme stejně velké špalíky. Zaoblíme je v dlaních a usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo sádla. Můžeme samozřejmě využít fritovací hrnec. Hotové koblihy položíme na vrstvu papírových ubrousků nebo kuchyňských ručníků a necháme odmastit přebytečný tuk. Vychladlé je hustě posypeme cukrem. Obměna pro štíhlou linii: Tvaroh použijeme netučný a rozmícháme ho jen s netučným mlékem a místo lžíce cukru těsto navoníme polovinou sáčku vanilkového cukru, skořicí nebo špetkou kupované směsi Koření do perníku. Hotové koblihy necukrujeme, ale ozdobíme je čepičkou zavařeniny, okapaného kompotu, syrového ovoce nebo netučné šlehačky. Výborně se hodí například jahody, maliny nebo borůvky, ale stejně dobře chutnají s čepičkou z jogurtu nebo netučného ovocného tvarohu. Obměna: koblihy naplníme před smažením lžičkou pikantní zavařeniny.