Borůvky přebereme, opereme, necháme okapat a dáme do mísy. Přisypeme 50 g cukru. Citron omyjeme horkou vodou a polovinu kůry najemno nastrouháme. Ze zbytku vytvoříme nožem nebo speciální škrabkou dlouhé tenké proužky. Šťávu vylisujeme, přidáme k borůvkám a promícháme. Na lívanečky dáme do mísy žloutky, vanilkový cukr, sůl, zbývající cukr, tvaroh, krupici a nastrouhanou citronovou kůru. Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do tvarohové hmoty. V pánvi postupně rozehřejeme máslo a dozlatova na něm osmažíme osm tvarohových lívanečků. Uchováme je horké. Vanilkovou zmrzlinu dáme do mísy a mícháme, dokud není mírně tekutá. Meduňku opereme, vodu setřepeme a lístky opatrně otrháme. Tvarohové lívance podáváme s borůvkami a vanilkovou omáčkou. Ozdobíme je meduňkou a nudličkami citronové kůry.