Nejdříve si připravíme nádivku. Umeleme oloupané brambory, přidáme tvaroh. Je-li tvaroh řidší, přidáme ještě lžíci jemné krupice. Promícháme jej s cukrem, vejcem a nastrouhanou citronovou kůrou. Mouku prosejeme s kypřicím práškem, rozmělníme v ní tuk, přidáme cukr, vanilku a s vejcem zaděláme těsto. Je-li tuhé, přikápneme mléko. Těsto rozválíme na dvě placky, jednu vložíme do vymazané kulaté formy tak, aby měla okraje mírně zvýšené, naplníme ji nádivkou a druhou plackou ji přikryjeme. Vrch propícháme vidlicí a koláč pečeme asi 1/2 hodiny ve středně vyhřáté troubě. Po upečení opatrně vyjmeme a pocukrujeme. Spěcháme-li, nevyvalujeme placky, nýbrž polovinu těsta rozdrobíme do formy jako sypání na koláče. Na ni dáme tvaroh, pokryjeme zbytkem těsta a upečeme. Místo tvarohu můžeme koláč plnit zavařeninou nebo dušenými oslazenými jablky.