Pracovní postup:
- Na těsto: 200g hl. mouky, 70g cukru moučky, 150g másla, 1 vejce
Mouku prosát s cukrem, přidat na kousky nakrájené máslo a vejce. Všechno zpracovat na hladké těsto, dát do chladu na 30 minut odležet. Potom těsto rozválet na kulatý plát, vyložit koláčovou formu a z těsta vymačkat asi 3 cm okraj.
- Na náplň: 500g měkkého tvarohu, lžíce cukru krupice, 1 vanilk. cukr, 20 ml nálevu z kompotu, 2 vejce, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 250g švestek a hrušek v medovém nálevu
Tvaroh smíchat s cukrem, vanilkovým cukrem, nálevem z kompotu, vejci, citronovou kůrou a šťávou. Tvarohovou náplň rozetřít na těsto ve formě, švestky a hrušky nechat okapat, nakrájet na kousky a poklást na tvaroh.
- Na drobenku: 50g polohrubé mouky, 30g cukru krupice, 30g másla
Vše společně zpracovat na drobenku, a bohatě posypat povrch koláče.
Péct asi 45 minut na 180°C, po upečení nechat krátce vychladnout ve formě a teprve pak vyndat.
Něco navíc:
Na Švestkový kompot s medem: 4 kg švestek, 2 hrnky octa, 3 hrnky medu, 1 lžíce hřebíčku, několik kousků skořice, 1 lžíce nového koření
Omyté švestky dát do mísy. V hrnku povařit (asi 10 minut) ostatní ingredience a roztok nalít na švestky. Nechat stát přikryté přes noc. Přivést k varu a chvilku vařit (švestky se nesmí rozvařit). Naplnit do sklenic, uzavřít a sterilovat ve vařící lázni 10 minut.