MASO: 1 větší nebo 2 menší kachny, sůl, kmín, 4 oloupaná jablka ZELÍ : 500g kysaného zelí (bílé i červené), kachní sádlo, 1 nadrobno nakrájená cibule, sůl, kmín, 1 menší bramboru nastrouhanou najemno STŘAPAČKY: 800g syrových brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl Opláchnutou a osušenou kachnu, osolíme uvnitř a vně a posypeme kmínem. Dovnitř dáme jablka. Kachnu položíme do pekáče na záda, nahoru nakrájíme cibuli, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C. Po cca 3 hodinách kachnu odkryjeme, necháme asi 15 minut opéct křupavou kůrčičku, pak vyndáme z pekáče a naporcujeme. Každé zelí vaříme zvlášť, propláchneme je a nakrájíme. V kastrolu osmahneme na sádle cibuli, přidáme zelí a kmín, osolíme, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 20 minut. Přidáme nastrouhanou bramboru a vaříme ještě aspoň 5 minut ((brambora zelí zahustí). Na střapačky si nastrouháme syrové brambory na jemném struhadle, smícháme je s moukou a vejcem, osolíme. Těsto má být polotuhé. Střapačky zavaříme do vroucí osolené vody. Buď je propasírujeme sítem na halušky, nebo ukrajujeme po kouskách a naházíme je do vody. Jakmile vyplavou na povrch, asi 3 minuty povaříme a scedíme.