Na kilo naporcovaného kapra potřebujeme asi 200g másla nebo kvalitního oleje na smažení a sůl. Porce osolíme, obalíme (možnosti níže) a usmažíme v dostatečném množství tuku. Maso musí být z poloviny ponořené v tuku. Nejdřív smažíme zprudka, pak zmírníme plamen a ještě 7-10 minut necháme na ohni, aby se ryba dostatečně prosmažila. KLASIKA Porce kapra obalíme v hrubé mouce (50g), vejcích (3ks) rozšlehaných s trochou mléka a strouhance (150g), smažíme na oleji. TROJOBAL Kapra obalíme v hladké mouce, vejcích, strouhance a postup 2x opakujeme, smažíme na oleji. PAPRIKA Porce ryby obalíme ve směsi hladké mouky a mleté papriky, smažíme na másle. CORNFLAKES Porce kapra obalíme v hrubé mouce, vejcích rozšlehaných s trochou mléka a kukuřičných lupíncích. VYSMAŽENÉ TIPY: Zkuste smíchat strouhanku s nastrouhanými mandlemi, do vajec přidat trochu piva nebo kapří maso obalit v těstíčku z hrubé mouky, vajec, nasekaných žampionů, bílého vína, oleje a soli. Když chcete zbavit tuku usmažené porce ryby, položte je na savý ubrousek nebo je ponořte hned po usmažení na několik vteřin do vroucí vody.