Krkovici rozkrojíme podle možností na široký plát. Paličkou, přes potravinářskou fólii rozklepeme, osolíme a opepříme. Plát masa potřeme směsí nasekaných bylinek a rozetřeného česneku. Plátky slaniny rozprostřeme po celé ploše masa. Klasicky stočíme a svážeme provázkem. Roládu opečeme přímo v rozehřátém grilu ze všech stran. Potom přendáme na tzv. nepřímé grilování s namočenými kousky dřeva - předem namočené kousky hickory dřevěných lupínků umístíme přímo do rozžhavených briket (hrst a půl na každou stranu). Gril přiklopíme a udíme cca 60 minut. Během uzení neodklápíme. Studená křenová omáčka: Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme jogurt a majonézu, přidáme nastrouhaný křen, opatrně promícháme a konzistenci případně upravíme tekutou smetanou. Zdobíme bylinkami nebo řeřichou.