Suroviny: celý lososový filet, 50 ml olivového oleje, 2 citróny, mořská sůl Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na olivovým olejem potřený alobal, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do roztopeného grilu. Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 minut. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže. Skandinávská omáčka: 120 ml majonézy, 360 ml zakysané smetany, 60 g dijonské hořčice, 2 citróny, 2 g kopru, 2 g mořské soli, pepř, 50 g cukru krystal Citrón omyjeme teplou vodou, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Kopr omyjeme a drobně nakrájíme. Veškeré suroviny dáme do misky a šleháme, až vznikne hladká hmota. Dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou nebo solí. Omáčku podáváme ozdobenou snítkou kopru.