Staňte se našimi fanoušky na:

Vajíčkový salát normovaný

Autor receptu: Tonda28 (1 recept)

Dlouhá léta byl v nabídce každé kantýny vajíčkový salát podle ČSN, který byl tím pádem stejný všude v republice. U nás v závodní kantýně to byl hit a když přišlo 5 kg balení, bylo ve stejném dni spotřebováno. Nejmenší nákup byl 15 dkg, ale kamarádi to kupovali i v množství až 25 dkg na svačinu. I když je v současné době obrovská nabídka salátů, tak tento zde uvedený, se mi nepodařilo nikde najít a koupit. Proto si ho dělám sám podle původního receptu

Množství: asi na 4 porce
Obtížnost: Snadné
Příprava: 30 min.
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Vejce uvařit natvrdo a po vychladnutí nakrájet na větší kousky, nejlépe na čtvrtky. Uvařit brambory ve slupce a po vychladnutí nakrájet na drobné kousky asi 1x1 cm.
  2. Cibuli nakrájet na drobno, možno i lehce spařit, by nebyla tak čpavá a déle vydržela v salátu nekvasit. Stejně nadrobno nakrájet i sterilované okurky a připravit k vložení do salátu.
  3. Do mísy vložit majonézu, smíchat s hořčicí a postupně vmíchat další ingredience : cibuli, okurky, brambory a nakonec vajíčka. Opatrně promíchat, aby si vajíčka zachovala svoji konzistenci kousků a nerozpatlala se. Uložit do chladna a nechat propojit chutě, klidně i pár hodin, nebo třeba za hodinu spotřebovat s čerstvým rohlíkem.

Něco navíc:

Pro dochucení je možné přidat ocet, sůl a špetku pepře. Velmi opatrně, protože často stačí sůl a ocet v použité majonéze. Salát vydrží v lednici i 3 dny bez problémů, ale většinou je to jednorázová spotřeba podle počtu jedlíků. Z uvedeného množství se získá asi 500 g salátu, což je pro 4 jedlíky po 12 dkg. Pro odlehčení a zlepšení konzistence (majonéza je hutná a málo tekutá) je dobré podle chuti přidat trochu zakysané smetany nebo selského jogurtu. To v původním receptu ČSN není, ale majonéza byla tehdy řidší. Přesto to byla svačinová mňamka. Snad bude chutnat i dnes ...

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Tonda28|22. února 2020
Po dotazu kamarádů musím ještě dodat komentář. Vajíčkových salátů je spousta a všechny jsou pro někoho nějak dobré. Mixům přísad se meze nekladou. Tento salát je však jediný, u něhož není žádoucí měnit recepturu, pokud chceme dosáhnout chuti a konzistence, na jakou jsme byli kdysi zvyklí. Takže, kdo si chce zopakovat salát, který mu dříve chutnal, je žádoucí, aby přesně dodržel recepturu. Pokud chce salát upravit podle vlastní chuti, výborně, přeji kulinářský požitek, ale není to TEN normovaný. Ale samozřejmě, jakákoliv úprava je možná ... a možná i lepší, než ten můj... (ČSN) normovaný. Dobrou chuť ! Odpovědět
Tonda28|16. února 2020
Malé upřesňující doplnění k bodu 1). Vejce i brambory je záhodno před dalším zpracováním oloupat. Vypadlo mi to z textu, ale věřím, že každý kuchtík by to udělal i bez tohoto doplnění. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!