Ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí, vymícháme kvásek.
Než vzejde, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky.
Do této směsi přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, jemně osolenou mouku a vypracujeme středně husté těsto.
Máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky, tak si připravíme tzv. drobenku.
V menším hrnci si rozpustíme máslo na potření, do kterého po zchladnutí přimícháme rum (touto směsí pak potíráme upečené koláče).
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky a necháme je opět vykynout.
Poté rozválíme bochánky válečkem na velmi tenký plát, natřeme je náplní (použijeme např. hrušková či jablečná povidla, borůvková povidla...), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout.
Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou.
Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají.
Ihned po vytáhnutí koláče z trouby kraje frgálů potíráme máslem s rumem. Nakonec frgály posypeme moučkovým cukrem.