VANIČKY 9 žloutků, 210g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, tuk na formičky, 4dl smetany na šlehání Žloutky a cukr dáme do misky a třeme tak dlouho, až je hmota skoro bílá. Cukrářským sáčkem (zdobičkou) s hladkou trubičkou je plníme do tukem vymazaných formiček na vaničky a to jen do poloviny. Pečeme zvolna v předehřáté troubě. Ke konci už je jen dosušíme. Skoro vychladlé vyklopíme a těsně před podáváním plníme nebo zdobíme šlehačkou. SRDÍČKA Vypracujeme si těsto ze 14dkg hladké mouky, 10dkg másla, 4dkg cukru, 5dkg mletých oříšků nebo mandlí, 2 žloutků a trochy vanilky, necháme hodinu odpočinout. Pokud by těsto drželo špatně pohromadě, přidáme lžičku rumu nebo citronové šťávy. Odpočinuté těsto vyválíme na prst silně, vykrajujeme srdíčka a na pomazaném plechu pečeme v mírně vyhřáté troubě do bleděrůžova. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo v ustrouhané čokoládě promíchané s cukrem. TYČINKY Do 1/4kg hladké mouky rozdrobíme 10dkg másla, přidáme 10dkg cukru a zaděláme těsto 2 žloutky a několika lžícemi smetany. Přidáme špetku soli, trochu citronové kůry a tlučené vanilky. Těsto dobře vypracujeme, až je hladké, uděláme z něj tyčinky na prst silné, pomažeme je rozkloktaným vejcem, posypeme oloupanými sekanými mandlemi nebo hrubým krystalovým cukrem a na pomaštěném plechu upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě. Tyčinky můžeme i vytlačovat ze strojku nebo je zakroutit do vrtulek.