Do mísy prosejte mouku s většinou cukru, vanilkovým cukrem a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbytek cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zybtek mléka a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a pak vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá na vařečku a stěny mísy. Nakonec ho vyklopte na lehce pomoučenou desku a hnětení dokončete ručně a zapracujte ořechy a rozinky namočené v tuzemáku. Těsto přendejte zpátky do mísy, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout. Těsto pak rozdělte na devět stejných dílů a rozválejte na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na 3. obrázku. Zaplétejte od prostředka směrem zprava doleva. Nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90° a splétejte druhou stranu. Upletený díl přendejte na plech s pečícím papírem a hranou dlaně udělejte uprostřed takový důlek (hlubší rýhu), přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte. Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, půotřete vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte na 180°C a asi po deseti minutách snižte teplotu na 160°C, vánočku dopékejte cca 40 minut. Kdyby začala n apovrchu rychle tmavnout, zykryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.