Utři půl libry čerstvého másla, přidej tři celá vejce a tři žloutky, šest lotů tlučeného cukru, o kterýž jsi byla kůru jednoho citronu ostrouhala, trochu rozstrouhaného bílého zázvoru a tlučeného květu, osol a dobře to promíchej, dej pak do toho půl třetí libry bílé mouky, šest lžic dobrých kvasnic a tolik dobrého surového mléka, aby bylo těsto tuhé jako na knedlíky, pak vytloukej těsto tak dlouho, až se nechytá mísy ani vařečky, pak je ohřátým ubrouskem přikrej a nech je skynout, přimíchej pak čtvrt libry mandlí na drobno rozkrájených, posyp vál moukou, dej naň menší polovici těsta, rozděl je na čtyry díly a vyválej, udělej spodní ne však tuze dlouhou pletenku, pomaž pergamen máslem, dej jej na plech a vlož naň udělaný pleteň, potom rozděl druhou polovici těsta na pět stejných dílů, ze tří udělej druhý pletenec o něco kratší, polož jej na první, pak stoč dva poslední a dej na vrch pletenky, hezky je urovnej, stlač konce k sobě, pomaž vánočku rozklepaným vejcem a nech ji v teple kynouti, pak ji při mírném ohni upeč.