Staňte se našimi fanoušky na:

Vánočka z kynutého bramborového těsta

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

250g hrubé mouky, 250 g hladké mouky, 200 g studených den předem vařených brambor, 80g vlahého tuku, 80g moučkového cukru, 1 vejce, 30g droždí, 10g soli, asi 1/8 litru mléka, můžeme přidat citrónovu kůru, rozinky – podle chuti. Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme 2 lžíce mléka, 1 lžíci hl. mouky a uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme ostatní mouku, jemně ustrouhané studené brambory a vše zaděláme kváskem a teplým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozmíchali žloutek. Těsto na vánočku musí být dost tuhé, protože kynutím zřídne. Těsto musí vykynout během 60, maximálně 90 minut. Pleteme copy nejdříve ze 4 dílů, pak ze 3 a nakonec ze 2, a pokládáme na sebe. Vánočku přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 15minut kynout, pak potřeme vejcem. Aby se nám copy nesesunuly, raději do vánočky ještě před pečením napíchneme špejle. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° asi 60 minut. (Chceme-li udělat vánočku pro početnější rodinu ingredience zdvojnásobíme.) Pokud se nám nepovede husté těsto a těsto bude řidší nemusíme zoufat a vyhazovat ho, můžeme ho buď „zahustit“ nebo z něj udělat koláče, buchty nebo bábovku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!