PERNÍKY S OBRÁZKY - dárek pro návštěvy: 1/2kg hladké mouky, 1/4kg moučkového cukru, 3 vejce, 3 lžíce medu, lžíce rumu, lžíce kakaa, lžička sody, perníkové koření, mléko podle potřeby, papírový obrázek nebo fotky, celofán - Do mouky přimícháme cukr, kakao, koření a sodu. Med smícháme s vejci, rumem a trochou mléka. Nalijeme do suché směsi a vypracujeme těsto. Necháme ho v lednici a druhý den můžeme začít s pečením. Z těsta vykrajujeme různé tvary a na upečené perníky připevníme polevou obrázek nebo fotku, pak zabalíme do celofánu.
MUCHOMŮRKY A HOUBY: 210g hladké mouky, 140g tuku, 70g cukru, 2 žloutky - Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme je zabalené ve folii hned do lednice. Po odležení vyválíme placku na stéblo silné a formičkou vykrájíme muchomůrky a hříbky. Po upečení slepujeme marmeládou, vždy po dvou k sobě a ozdobíme čokoládou a obarvenou bílkovou polevou.
PERNÍKY ZDOBENÉ: 400g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 150g medu, 1/2 lžičky sody, lžíce rumu, lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření - Zaděláme těsto a necháme do druhého dne v lednici odpočinout, můžeme nechat i déle. Těsto vyválíme na pomoučené desce a vykrájíme různé tvary. Po upečení necháme perníčky trochu vychladnout a pak teprve potíráme rozšlehaným vajíčkem. Studené dáme do krabice a počkáme nejméně den, než začneme zdobit. Do misky si připravíme bílek a třeme s postupně přidávaným moučkovým cukrem. Když jsou bílky našlehané a správně tuhé, naneseme je zdobičkou na perníčky. Můžeme také bílek nanášet opatrně lžičkou. Sušené ovoce nebo mandle si nakrájíme a připravíme na zdobení. Na ještě nezaschlý bílek skládáme kousky ovoce a tvoříme kytičky a ozdoby. Tak ozdobené perníčky vypadají dobře na stromku. Pokud chceme perníčky zdobit kořením, vmáčkneme /např. badyán/ rovnou do syrového těsta ještě před pečením. Je dobré místo na perníčku pod kořením potřít vajíčkem a koření pořádně přitisknout.
ČOKOLÁDA: 250g ztuženého tuku, 250g moučkového cukru, 100g kakaa, hrst nasekaných ořechů - Do rozehřátého ztuženého tuku vmícháme cukr, kakao a ořechy. Na mírném ohni mícháme, až se suroviny spojí. Nalijeme do formiček a necháme ztuhnout. Pak mírným klepnutím vyklopíme čokoládu z formiček. Pokud máme staniol, čokoládu do něj zabalíme.
SNĚHOVÉ OZDOBY: 5 bílků, několik kapek citronové šťávy, 150g moučkového cukru a 150g pískového cukru - Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně za stálého šlehání přidáváme pískový cukr. Lžící pak vmícháme moučkový cukr a citronovou šťávu. Pokud chceme cukroví barevné, rozdělíme je a jednotlivá množství obarvíme potravinářskou barvou. Plníme do cukrářského sáčku s nástavcem, na pečící papír /na plechu/ malujeme různé tvary z bílkové hmoty. Troubu nahřejeme na 120°C a jak bílky na povrchu oschnou, dosoušíme je při 100°C. Po upečení uložíme cukroví na suchém místě v chladu.