Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky,1 lžíci vlažné vody a 45g cukru vyšleháme do pěny. Mouku smícháme se sekanými ořechy, kakaem a prdopr, přidáme ke žloutkové směsi a zašleháme. Bílky vyšleháme dotuha a zamícháme do těsta. Formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě, cca 20 minut. Čokoládu s olejem rozpustíme v horké lázni. Půlky ořechů namočíme do poloviny v čokoládě a necháme na kuchyňské mřížce zatuhnout. Korpus uvolníme z formy, odstraníme papír a necháme vychladnout. Želatinu namočíme. Tvaroh, skořici a 75g cukru vyšleháme a dochutíme jablečnou šťávou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme, smícháme s tvarohem a uložíme na chladné místo. 100ml smetany vyšleháme, a když krém začne houstnout, zamícháme ji do něj. Korpus vodorovně rozpůlíme. Spodní díl přeneseme na dortový podnos a kolem něj upevníme okraj formy. 2 lžičky želé odložíme stranou, zbylé želé ohřejeme a natřeme na korpus. Na želé rozetřeme tvarohový krém. Přikryjeme druhou částí korpusu a lehce přitiskneme. Uložíme do chladu. Zbylou smetanu ušleháme, dort uvolníme z formy a potřeme 2/3 šlehačky. Zbylou naplníme zdobicí sáček. Fíky očistíme, nakrájíme na plátky, poklademe jimi dort a potřeme ohřátým zbylým želé. Nakonec dort ozdobíme hvězdičkami ze šlehačky a ořechy. Poznámka: Místo fíků je možné dort ozdobit jiným ovocem - např. na plátky nakrájeným kiwi, půlměsíčky mandarinky nebo plátky citronu (ty dodají dortu pikantní chuť, ovšem nejprve je musíme posypat moučkovým cukrem). Místo jablečného želé můžeme použit kdoulové, rybízové nebo malinové.