SLUNEČNICOVÉ 50g sušených fíků, 50g slunečnicovýchsemen, 50g nesolených arašídů, 125 g změklého másla, 125g cukru, 2 vejce, 250g polohrubé mouky, špetka kypřícího prášku Fíky a polovinu slunečnicových semen i arašídů najemno nasekáme (nebo je částečně rozmixujeme). Z másla a cukru ušleháme krém, postupně přišleháváme vejce - cukr se musí úplně rozpustit. Navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem a promícháme, přimícháme směs fíků. Těsto nabíráme 2 lžičkami a děláme z něj kuličky. Polovinu kuličky vždy obalíme ve zbývajících slunečnicových semenech a arašídech. Poskládáme na plechy a každý pečeme asi 15 minut na 180°C, dozlatova. OŘECHOVÉ 300g polohrubé mouky, špetka soli, 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku, 200g změklého másla, 175g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 150g sekaných vlašských ořechů, 100g čokoládových perliček, 150g sekaných nesolených makadamových ořechů, 50g oříškového krokantu Z másla, cukru a vanilkového cukru ušleháme krém, postupně přišleháváme vejce a přimícháme mouku se špetkou soli a práškem. Vmícháme nasekané vlašské ořechy, 70g čokoládových perliček a makadamové ořechy. Lžičkou vykrájíme z těsta asi 50 hrudek a rozložíme je na plech s pečícím papírem, posypeme zbytkem čokoládových perliček a krokantem. Každý plech pečeme 14 minut na 170°C, necháme vychladnout. Hrudky jsou výborné, když je necháme pár dní odležet v chladu.