HUSA V ŠOULETU -
Kroupy a hrách den předem namočte. Vykostěnou husu nakrájejte na větší kousky (stehna můžete nechat nevykostěná). Na sádle kousky masa ze všech stran orestujte, přidejte rozetřený česnek, na plátky nakrájenou mrkev, vše zalijte vodou a krátce povařte. Potom přidejte kroupy s hrachem, ke kterým můžete dát i předem namočené fazole. Osolte a opepřete, na mírném ohni duste pod pokličkou. Občas hrncem zatřeste, ale nemíchejte! Když obsah začne houstnout, přilijte horkou vodu. Šoulet by měl mít podobu husté kaše, která je nasáklá vonnou husičkou. A servírujte ho posypaný osmaženou cibulkou.
POZOR: Někdo před podáváním maso vyndá a zvlášť opeče pod grilem.
KUBA - trhané krupky, sádlo, houby, česnek, majoránka, pepř, sůl Trhané krupky se lžičkou sádla uvařte v osolené vodě, slijte a přidejte k nim na zpěněné cibulce podušené houby (sušené se před dušením na půl hodiny namočí v osolené teplé vodě). Ochuťte rozetřeným česnekem, majoránkou, pepřem a dejte do sádlem vymaštěného pekáče do červena zapéct. Kuba se dá jíst teplý (ohřátý) i studený. Gramáž neudávám záměrně, záleží na počtu strávníků. Každopádně nešetřete česnekem a houbami - na sáček krupek dáme 150g sušených hub a palici česneku.