Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční Husa v šouletu + recept na Kubu

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • suroviny na Kubu
  • sůl
  • strouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • mletý zázvor
  • 400 g hrachu
  • 4 porce husího masa (800-1000 g)
  • 400 g krup
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce sádla
  • 8 stroužků česneku

Pracovní postup:

  1. HUSA V ŠOULETU - Kroupy a hrách den předem namočte. Vykostěnou husu nakrájejte na větší kousky (stehna můžete nechat nevykostěná). Na sádle kousky masa ze všech stran orestujte, přidejte rozetřený česnek, na plátky nakrájenou mrkev, vše zalijte vodou a krátce povařte. Potom přidejte kroupy s hrachem, ke kterým můžete dát i předem namočené fazole. Osolte a opepřete, na mírném ohni duste pod pokličkou. Občas hrncem zatřeste, ale nemíchejte! Když obsah začne houstnout, přilijte horkou vodu. Šoulet by měl mít podobu husté kaše, která je nasáklá vonnou husičkou. A servírujte ho posypaný osmaženou cibulkou. POZOR: Někdo před podáváním maso vyndá a zvlášť opeče pod grilem.
  2. KUBA - trhané krupky, sádlo, houby, česnek, majoránka, pepř, sůl Trhané krupky se lžičkou sádla uvařte v osolené vodě, slijte a přidejte k nim na zpěněné cibulce podušené houby (sušené se před dušením na půl hodiny namočí v osolené teplé vodě). Ochuťte rozetřeným česnekem, majoránkou, pepřem a dejte do sádlem vymaštěného pekáče do červena zapéct. Kuba se dá jíst teplý (ohřátý) i studený. Gramáž neudávám záměrně, záleží na počtu strávníků. Každopádně nešetřete česnekem a houbami - na sáček krupek dáme 150g sušených hub a palici česneku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!