L I N E C K É TĚSTO: 350g hl. mouky, 125g moučkového cukru, 1 vanilový cukr, nastrouhaná kůry z 1 citronu a pomeranče, 4 žloutky, špetka soli, 125g nastrouhaných mandlí, 3 kapky hořkého mandlového aroma, 1 lžíce rumu, 225g másla nebo margarínu; DÁL POTŘEBUJEME: trochu mouky na vál, 225g broskvové marmelády, moučkový cukr na posypání Všechny přísady na těsto prohněteme, zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky. Pak tence vyválíme na lehce pomoučeném válu, vykrájíme hvězdičky a u poloviny vykrojíme do středu kroužek. Dáme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 8-10 minut na 200°C (plyn st.3). Plné hvězdičky potřeme marmeládou, přitlačíme na ně hvězdičky vykrojené a pocukrujeme. S M E T A N O V É TĚSTO: 1 žloutek, 125g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce zakysané smetany, 200g hl. mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 80g másla nebo margarínu; DÁL POTŘEBUJEME: mouku na vál, moučkový cukr na posypání Žloutky utřeme s oběma cukry na hutnou pěnu a vmícháme zakysanou smetanu. Mouku promícháme s prdopeč a přisijeme, všechno promícháme s vločkami másla na hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladu. Pak tence vyválíme na lehce pomoučeném válu a vykrájíme kometky. Dáme je na plech s pečícím papírem a pečeme 8-10 minut na 200°C.