Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční klasika od babičky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. VÁNOČKA 1/2kg polohrubé mouky, 3 žloutky 100g cukru krupice, 150g másla, 1/4 l mléka, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 50g mandlí, 50g rozinek, citronová kůra
  2. Do hrnku dáme polovinu vlažného mléka, lžíci cukru, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Máslo necháme rozpustit, mouku prosejeme do mísy se špetkou soli, přidáme žloutky, vlažné máslo, zbytek cukru a citronovou kůru. Přilijeme kvásek a zbytek mléka, zaděláme vláčné těsto. Oloupané mandle nasekáme a přidáme do těsta s rozinkami. Těsto necháme, zakryté utěrkou, na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto prohněteme, uděláme z něj váleček a ten rozdělíme na 7 nebo 9 dílů, díly rozválíme na dlouhé válečky. Ze čtyř spleteme cop, dáme ho na plech s pečícím papírem, uprostřed ho dlaní mírně stlačíme a položíme na něj cop udělaný ze tří válečků. Můžeme ještě nahoru přidat cop smotaný ze dvou válečků. Vánočku necháme 1/2 hodiny kynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme 7 minut na 180-200°C, pak teplotu snížíme a vánočku dopečeme dozlatova.
  3. ŠTÓLA 375g polohrubé mouky, 50g moučkového cukru, lžíce krystalového cukru, 140g másla, 40g droždí, 90g mléka, 3 lžíce rumu, 100g rozinek, 100g oranžátu, 50g sekaných mandlí, 50g nakrájených sušených švestek, nastrouhaná citronová kůra, špetka kardamomu a muškátu, 50g krájeného marcipánu a dále na ozdobu 100g másla, 180g moučkového cukru
  4. Smícháme polovinu dávky vlažného mléka, lžíci mouky, lžíci krystalového cukru a droždí, necháme v zakryté míse vzejít kvásek. Mouku, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, oranžát, mandle, švestky, koření a marcipán smícháme. Ke směsi přidáme kvásek, změklé máslo, zbytek vlažného mléka a rum, uhněteme středně tuhé těsto. necháme je v míse zakryté utěrkou na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta uděláme dvě štóly. Přeložíme je na plech s pečícím papírem a koncem lžíce v nich naznačíme středovou rýhu. Necháme je ještě asi 30 minut kynout. Pak obě štóly upečeme dozlatova na 180°C. Vychladlé štóly polijeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Necháme v chladu uležet 2-3 týdny.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!