Do hrnku dáme polovinu vlažného mléka, lžíci cukru, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Máslo necháme rozpustit, mouku prosejeme do mísy se špetkou soli, přidáme žloutky, vlažné máslo, zbytek cukru a citronovou kůru. Přilijeme kvásek a zbytek mléka, zaděláme vláčné těsto. Oloupané mandle nasekáme a přidáme do těsta s rozinkami. Těsto necháme, zakryté utěrkou, na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto prohněteme, uděláme z něj váleček a ten rozdělíme na 7 nebo 9 dílů, díly rozválíme na dlouhé válečky. Ze čtyř spleteme cop, dáme ho na plech s pečícím papírem, uprostřed ho dlaní mírně stlačíme a položíme na něj cop udělaný ze tří válečků. Můžeme ještě nahoru přidat cop smotaný ze dvou válečků. Vánočku necháme 1/2 hodiny kynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme 7 minut na 180-200°C, pak teplotu snížíme a vánočku dopečeme dozlatova.
Smícháme polovinu dávky vlažného mléka, lžíci mouky, lžíci krystalového cukru a droždí, necháme v zakryté míse vzejít kvásek. Mouku, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, oranžát, mandle, švestky, koření a marcipán smícháme. Ke směsi přidáme kvásek, změklé máslo, zbytek vlažného mléka a rum, uhněteme středně tuhé těsto. necháme je v míse zakryté utěrkou na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta uděláme dvě štóly. Přeložíme je na plech s pečícím papírem a koncem lžíce v nich naznačíme středovou rýhu. Necháme je ještě asi 30 minut kynout. Pak obě štóly upečeme dozlatova na 180°C. Vychladlé štóly polijeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Necháme v chladu uležet 2-3 týdny.