Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční linecký koláč

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Máslo dáme do mísy a ušleháme do pěny, postupně přišleháváme vejce, špetku soli, 160g moučkového cukru, skořici, hřebíček a kůru. Přidáme mandle a mouku, všechno promícháme, až vznikne hladké těsto. Zabalené do fólie chladíme asi 3 hodiny. Vymažeme koláčovou formu se zvlněným okrajem, pr. 22 cm a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát o něco větší než forma a formu jím vyložíme, zvýšíme okraje a přečnívající těsto odkrojíme. Rozetřeme marmeládu a naneseme rovnoměrně na těsto. Odkrojené těsto znovu vyválíme na tenkou vrstvu a vykrájíme z něj 16-18 hvězdiček a 2 zvonečky. Vždy 2 hvězdičky (pootočené) k sobě přiložíme a mírně přitiskneme. Doprostřed koláče přitiskneme zvonečky a kolem 8-9 slepovaných hvězdiček. Pečeme 35-40 minut na 200°C (horkovzduch 180°C). Upečený koláč vyndáme a necháme vychladnout. Pak ho zabalíme do fólie a necháme odležet na chladném místě. Až před podáváním pocukrujeme hvězdičky, zvonečky a okraje koláče. Hvězdičky můžeme ještě přizdobit trochou brusinkového kompotu. Jemné aroma koláče se rozvine až po několika dnech.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!