Ještě budete potřebovat: NA DODĚLÁNÍ (část 2): 1 lžíce změklého másla, 2 lžíce jemného krupicového přírodního cukru, 100g jader pekan. ořechů NA SIRUP (část 3): 2 pomeranče, 75g jemného krupicového cukru, 50ml pomerančového likéru 1/ Ořechy najemno umelte. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřete do pěny. Z pomeranče oloupejte kůru (bez bílé části) a vymačkejte šťávu. K máslové směsi po jenom zatřete vejce, vmíchejte mouku s práškem do pečiva, najemno nakrájený oranžát, mleté ořechy, šťávu a smetanu. 2/ Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu s odepínacím dnem (26cm) vyložte pečícím papírem, potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a směrem od stěn ke středu rozložte ořechy. Na chvíli dejte do chladu. Naplňte těstem, uhlaďte a pečte na druhé příčce odspodu asi 55 minut. V polovině pečení koláč překryjte alobalem. 3/ Na sirup vymačkejte pomeranče, měli byste získat 100ml šťávy. Svařte s cukrem v kastrůlku, až směs začne sirupovatět. Přilejte likér, promíchejte a povařte ještě 1-2 minuty. Stáhněte z plamene. Koláč vyndejte z trouby a postavte na mřížku. 4/ Ještě horký koláč na několika místech propíchejte špejlí a lžící postupně přelijte sirupem. Koláč uvolněne z formy a vyklopte na talíř. Nechte vychladnout přes noc a pak nakrájejte na řezy.