PERNÍKOVÉ 1/2kg špaldové mouky hladké, 200g moučkového cukru, 180g medu, 2 celá vejce, 2 lžíce karobu, 1 lžíce rumu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička sody, mouka na vál, vejce na potření Na válu smícháme mouku, cukr, karob, perníkové koření a jedlou sodu. Přidáme med, rum a vejce, vypracujeme vláčné a lesklé těsto, NESMÍ SE LEPIT! Těsto dáme do mikrotenového sáčku a necháme aspoň 24 hodin v ledničce. Odleželé těsto přendáme na pomoučený vál a znovu prohněteme. Pak ho rozdělíme na několik částí a každou rozválíme na placku silnou asi 4mm a vykrájíme placičky. Přendáme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 10 minut na 160-180°C, dozlatova. Ještě horké placičky hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vejcem a rozložíme na rovnou plochu. Hned jak placičky úplně vychladnou, můžeme je ozdobit, např. bílkovou polevou. Pokud chceme mít placičky s mandlemi, ozdobíme je ještě před pečením. KANDOVANÉ 150g loupaných mandlí, 130g třtinového cukru, 70g kandované papáji, 40g špaldová hladká mouka, 30g másla, 25g sušeného mléka, 1/2dl vody, 2 lžičky medu, mléčná čokoláda na ozdobu V pánvičce za stálého míchání rozpustíme cukr s máslem, odstavíme z plotny a přidáme mouku, med, sušené mléko, vodu, nasekané mandle a papáju, promícháme. Z této hmoty děláme mokrýma rukama placičky, rozložíme je v dostatečné vzdálenosti (placičky se pečením ještě trochu zploští a roztáhnou do šířky) od sebe na plech s pečícím papírem. Pečeme asi 10-15 minut na 200°C,až jsou placičky pevné a zlatavé, upečené necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu, tou potřeme spodní hladkou stranu každé placičky a než čokoláda ztuhne, uděláme v ní vidličkou vlnky a čokoládu necháme zaschnout.