KAPR: Porce ryby osolíme a necháme v chladu odležet. Do zapékací mísy dáme na nudličky nakrájenou zeleninu (i mraženou), překrájené ovoce (meruňky,švestky,jablka) a zalijeme to svařeným vínem s divokým kořením a skořicí (koření vyndáme). Všechno rozpečeme v mírně vyhřáté troubě (ovoce má změknout) pak do směsi zatlačíme porce kapra kůží navrch a na každou dáme plátek másla a nasekané mandle. Pečeme 8-10 minut na 180°C (podle velikosti porcí). Příloha: houskový knedlík.
LÍN: Porce ryby osolíme a okmínujeme, necháme asi hodinu odležet v lednici. Z vejce, solamylu, mouky a mléka vyšleháme řidší těstíčko. Osolíme a také necháme chvíli stát. pak porce lína máčíme v těstíčku, necháme ho lehce stéct a dáme do mísy s kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkneme lupínky a hned smažíme v mírně rozpáleném oleji (při vysoké teplotě by se spálily). Lína smažíme, jen aby se osmahly kukuřičné lupínky. Pak (nehledíme na to jestli je ryba propečená) porce vyndáme a dáme je na plech a dopékáme v troubě cca 10 minut na asi 90°C. Příloha: bramborový salát.