Vykuchaného a od šupin očištěného kapra bez hlavy podélně rozpůlíme a naporcujeme. Porce vaříme asi 5 minut v osolené vodě s citronovou šťávou a jednou cibulí. Povařenou rybu vyndáme a necháme trochu zchladnout, pak stáhneme kůži. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, rozšleháme metličkou a vaříme asi 15 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, dochutíme sterilovaným křenem a osolíme. Rajče zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, ty s nasekaným koprem přimícháme do omáčky a opepříme. Povařené porce kapra lehce osolíme a opečeme v pánvi na zbytku másla z obou stran dozlatova. Opečeného kapra dáme na talíře a přelijeme omáčkou. Nejlépe se k rybě hodí vařené brambory posypané nasekanou petrželkou.