RÝNSKÝ BRAMBORÁK 1kg velkých moučných brambor, 2 střední cibule (oloupané), 2 menší vejce + sůl, tuk na potírání, jablečné pyré nebo brusinkový kompot, mletá skořice Brambory najemno nastrouháme do mísy a přistrouháme cibuli. Do směsi zapracujeme vejce, lehce osolíme. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pak na ně po lžíci dáváme těsto (nabíráme co nejméně tekutiny) a vytvarujeme placičku. Pečeme z každé strany cca 25 minut na 175°C, do zlatohněda a křupava. Při obracení bramboráčky z obou stran potřeme tukem. Podáváme nasladko se skořicí a pyré nebo jako přílohu k masu. DAUPHINOIS 1,5 kg brambor, 600ml smetany 31%, sůl, pepř, muškátový oříšek Brambory nasekáme na kolečka, opepříme a lehce posypeme muškátem, promícháme v hlubším pekáčku a zalijeme smetanou. Pečeme asi 40 minut na 180°C.