ZTRACENÁ VEJCE Do hrnce dát vodu s octem a přivést k varu. Vejce rozklepnout do naběračky, potopit do vroucí tekutiny a naběračku opatrně vyndat. Vařit je na mítném ohni cca 4 minuty, pak vyndat, přelít studenou vodou a nechat vychladnout. Používat vždy čerstcá vejce, protože jen ta zůstanou vcelku (starší se po vnoření do vody roztečou). MÍCHANÁ VEJCE Za stálého míchání vejce smažit na tuku či na slanině, ale dají se připravit i nasucho. Kdo chce může přidat nasekanu cibuli. Angličané dosahují jemnější chuti přilitím menšího množství mléka. NAMĚKKO - NAHNILIČKU - NATVRDO Pokud vyndáme vejce z chladničky, měli bychom počkat, až bude pokojové teploty nebo na chvíli vložit do vlažné vody. Pak ho na obou špičkách opatrně propíchnout jehlou, aby neprasklo. Lžící ho opatrně dát do vroucí vody tak, aby bylo ponořené, protože při nadměrném množství vody praská. Vařit : naměkko (do skla) - 3 minuty, nahniličku - 4 až 5 minut, natvrdo - 7 až 10 minut Vejce po uvaření zchladit, aby žloutek nezešedl (natvrdo) nebo nedošel (naměkko). DOMÁCÍ MAJONÉZA Do mísy rozpklepnout žloutky a po lžičkách zašlehávat slunečnicový olej. Když začne směs houstnout, osolit a opepřit. Dál šlehat a pravidelně přilévat olej. Hladkou hmotu ochutit za stálého šlehání citronovou šťávou.