Těsto: 400g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, mléko podle potřeby až 1 litr (může být i smetana), 50g droždí, 75g cukru, 55ml oleje, špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhaného) Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou nádivkou, na ní pak ještě poklademe ovoce nebo. Ve všech případech nahoru použijeme drobenku, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C), asi po 10 min. teplotu zmírníme a dopečeme. Tvarohová nádivka: 250g tvarohu, 30g másla, 1 vejce, 50g cukru (můžeme smíchat s vanilkou), 2 lžíce mléka, 20g rozinek, trochu muškátového oříšku a nastrouhanou citrónovou kůru. Máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku. Drobenka: 130g tuku, 130g cukru s vanilkovým cukrem a asi 200g hrubé mouky. Můžeme přidat trochu kokosové moučky nebo sekaných mandlí.