Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžíci cukru, zaprášíme jednou lžící mouky a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, přidáme vykynutý kvásek a těsto prohněteme. Nakonec přilijeme rozpuštěný vychladlý tuk a zpracujeme tuhé těsto. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté a osušené rozinky, zapracujeme oloupané mandle a těsto důkladně prohněteme. V míse utvoříme bochánek, poprášíme jej moukou a necháme na teplém místě vykynout. Poté ho umístíme na plech na tukem potřený papír a necháme dokynout. Před vložením do dobře vyhřáté trouby jej potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme rozinkami a na nudličky nakrájenými mandlemi, prožízneme na středu křížek a pečeme. Když bochánek zrůžoví, zmírníme teplotu a zvolna pečeme asi 3/4 hodiny. Dobře upečený bochánek při poklepu zvoní. Rady: Těsto na bochánky musí být hustší, aby se v troubě "nerozběhlo". Bochánek udrží tvar, když jej na plechu ovineme širokým pásem alobalu potřeným tukem a ovážeme nití. Po zapečení těsta alobal sejmeme a bochánek dopečeme. Před pečením lze střed bochánku nastřihnout do kříže ostrými nůžkami namočenými ve studené vodě. Bochánky pečeme na plechu na tukem potřeném papíru. Jestliže pečeme dva bochánky na jednom plechu, posadíme každý na samostatný papír, abychom mohli ke konci pečení bochánky libovolně otáčet.