ZÁKLADNÍ RECEPT Vejce vaříme asi 3 minuty ve vodě, pak je vyndáme a opatrně naklepeme skořápku lžičkou po celém vejci. Vrátíme je zpátky do vroucí vody, přidáme barvící pomůcku a vejce dovaříme natvrdo. Po vychlazení v tekoucí studené vodě vejce opatrně oloupeme. Podáváme obložené salátem. ČÍM BARVIT - např. Hnědá: Přidáme do vody cibulové nebo kaštanové slupky, případně pár sáčků černého čaje či hnědou potravinářskou barvu. Žlutá: Přidáme do vody kurkumu, případně šafrán či žlutou potravinářskou barvu. Červená: Přidáme do vody šťávu z červené řepy nebo červenou potravinářskou barvu. Modrá: Přidáme do vody modrou potravinářskou barvu, protože přírodní barvivo těžko najdeme. -- Konečný vzhled vajec závisí na tom, jak pečlivě naklepeme skořápku. Nemusíme naklepávat celé vejce, můžeme např. naklepat pás po obvodu skořápky nebo jen protilehlé konce.