VELIKONOČNÍ ASPIK 50g želatiny, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, 5 vajec natvrdo, 150g šunkového salámu nebo šunky, 200g mražené směsi karotka s hráškem, 1/2 nakrájené limetky, bylinky na ozdobu, 750ml vody Aspik - Do kastrůlku nalijeme 3/4l studené vody, přidáme želatinu a necháme 360-40 minut nabobtnat. Potom želatinu v kastrůlku zahřejeme, ale NEVAŘÍME! Maximální teplota želatiny by měla být 85°C, ochutíme citronovou šťávou a solí, necháme skoro zchladnout, aby se "táhla". Na dno formy (na biskupák, srnčí hřbet - může být i bábovka nebo dortová forma) nalijeme 1/2cm vrstvu aspiku a v chladu necháme ztuhnout. Vejce oloupeme, ukrojíme na obou stranách špičku (aby byl vidět žloutek). Na vrstvu aspiku naskládáme celá vejce, necháme rozmrazit zeleninu a přidáme k vejcím, a přidáme i trochu salámu. Nakonec zalijeme částí aspiku, nalijeme jen tolik, aby se zakryle zelenina a dáme znovu ztuhnout doi chladna. Tak pokračujeme, dokud není forma plná. Je nutné postupovat po vrstvách, aby se vytvořila mozaika. Hotovou směs necháme ve formě ztuhnout přes noc. Formu pak ponoříme na pár vteřin do horké vody, aby se lépe vyklopila. necháme vychladnout, zakryjeme prkénkem a překlopíme. Nakrájíme a ozdobíme plátky limetky a ozdobíme nějakou bylinkou. VELIKONOČNÍ ŠIŠKY 500g sušeného hrachu, 3 vejce, sůl, pepř, špaldová mouka, 150g angliceké slaniny, pórek Hrách nasypeme do hrnce , zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočený. Nabobtnalý uvaříme doměkka (spíš rozvaříme) a rozmixujeme, kaši postupně naléváme do plátěného pytlíku a vymačkáme z něj skoro všechnu tekutinu. Mírně vlhkou hmotu dáme do misky, přidáme vejce, sůl, pepř a vypracujeme těsto. Pokud bude řídké, přidáme trochu mouky. Pórek krátce oblanšírujeme ve vroucí vodě a nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Z hrachového těsta uděláme válečky, každý obalíme plátkem anglické slaniny a svážeme pórkem. Šišky naskládáme na plech a pečeme 10 minut na 180°C. VELIKONOČNÍ VAJÍČKA S ČEPIČKOU 10 vajec L natvrdo, 100g mrkve, 20g petrželky, lžička hořčice Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, petrželovou nať najemno nasekáme. Uvařené a oloupené vejce osušíme, špičku potřeme hořčici a obalíme střídavě strouhanou mrkví a petrželkou.