V troše vlažného mléka rozpusťte droždí se lžící cukru, nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidejte kvásek a za postupného přidávání mléka zadělejte těsto (musí být pružné, držet pohromadě a mírně lepkavé - podle potřeby přidejte trochu mouky) a nechte ho asi hodinu kynout (objem se zvětší asi o 3/4). Na pomoučeném válu těsto rukama propracujte a udělejte z něj vyšší bochánek, přendejte ho na plech s pečícím papírem a ze všech stran ( i na spodních okrajích) potřete rozšlehaným vejcem. Nechte ještě asi 1/4 hodinky kynout, znovu potřete vejcem, posypte mandlemi a pečte asi 45 minut dozlatova na 170°C. Pokud by začal rychle tmavnout, překryjte ho alobalem. Hotový vychladlý mazanec pocukrujte.