Rohlíky lepší než z pekárny
100
31
33
2/3 masa nakrájíme na kostičky 1x1 cm, zbytek masa pomeleme v masovém mlýnku a nebo ho posekáme tyčovým mixérem. Do 100 ml vody dáme 18 g soli, 4 g Pragandy, 4 g medu (nebo moučkového cukru) a pečlivě rozmícháme. Směs nalijeme do masa a masovou směs velmi důkladně promíchejte v robotu s hnětacími háky a nebo ručními metlami s hnětacími metlami - propracováváme alespoň 10 minut. Směsí naplníme šunkovar a pečlivě stlačujeme. Šunkovar uložíme na 48 hodin do lednice. Do vysokého hrnce si napustíme vodu, aby nám dosahovala do úrovně šunky - spíš výš. Šunku ve vodní lázni vaříme 2 hodiny při teplotě vody 80 - 90 °C. Šunkovar můžete nahradit sáčkem na tlačenku ;-)