Kolena ostrým nožem vykostěte a důkladně z obou stran osolte. Obě hořčice smíchejte spolu s mletým pepřem, lžičkou mletého kmínu, sladkou paprikou a na plátky nakrájeným česnekem. Vše vetřete do kolen, pak je zabalte jako roládu, svažte kuchyňským provázkem a dejte na 24 hodin do lednice. Následující den dejte kolena do pekáčku, posypte je zbylým kmínem, nakrájenou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Zalijte pivem a 300 ml vody a přikryté pečte dvě hodiny pri 180 - 200°C. Občas podlévejte. Pak odkryjte a půl hodiny dopékejte dorůžova. Upečené koleno vyndejte z výpeku, šťávu slijte, vyjměte koření, zahustěte ji chlebem, rozmixujte tyčovým mixérem a podle potřeby dochuťte. Koleno podávejte se šťávou, chlebem a staročeskou vejmrdou. Staročeská vejmrda 5 průměrně velkých jablek, 10 cm křenu, pár lžic hovězího vývaru, špetka soli, špetka cukru Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Křen rovněž oloupejte a nastrouhejte. Pak obojí smíchejte v misce, přidejte vývar, sůl a cukr. Konzistence by měla být asi jako u dětské přesnídávky. Nechte minimálně hodinu rozležet v chladu.