Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má sádlo kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem oddělujeme sádlo od kůže. Pak sádlo nakrájíme na kostky velké 2-3cm. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu (neměl by být příliš přeplněný), mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme. Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, sádlo opatrně slijeme nebo procedíme do připravené nádoby (nejlépe kameninové). Malé množství tuku ponecháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena. Škvarky pak scedíme, popř.trochu vymačkáme, aby se zbavily přebytečného tuku. Podle krajových zvyklostí je můžeme dochutit nejen solí, ale i mletým pepřem nebo prolisovaným česnekem.