Den předem namočíme půl hrnku sušených švestek do rumu. Vepřové maso bez kosti (prorostlé - plec, krkovice, bůček) upravíme na plát, osolíme a opepříme z obou stran. Poklademe švestkami a dílky jablek, přidáme část cibule na klínky a jeden stroužek česneku na nudličky. Zavážeme, dobře utahujeme, aby nebyly v mase mezery. Opečeme na směsi oleje a sádla prudčeji ze všech stran, přidáme zbytek cibule a česneku a mírně podlité maso dusíme doměkka, přeléváme během doby šťávou a obracíme. Můžeme dát i do trouby. Měkké maso necháme před krájením trochu odpočinout. Zbavíme ho provázku a podáváme s bramborem, rýží, žemlovým knedlíkem. V zjednodušené verzi k pečenému vepřovému na poslední třetinu doby přidáme pokrájené ovoce do šťávy a dopečeme. Inspirace k receptu pochází ze Simmelova románu Nemusí být vždycky kaviár.