Olej a vodu nalijeme do kastrůlku, přidáme špetičku soli a směs přivedeme k varu. Do vroucí vody přisypeme hl. mouku a rychle mícháme, až vznikne pevná a hladká hmota. Těsto dáme do mísy, stále je propracováváme (můžeme použít i šlehač) a necháme je zchladnout. Postupně přidáme po jednom vejci a každé do těsta dobře zatřeme. Směsí naplníme cukrářský sáček a na vymaštěný plech nastříkáme pusinky o průměru 5cm. Lehce je pokropíme vodou a v troubě upečeme na 220°C asi 5 minut. Troubu během této doby vůbec neotvíráme. Když větrníky vyběhnou, snížíme teplotu na 160°C a dopékáme dorůžova. Necháme vychladnout a poté větrníky podélně rozkrojíme ostrým nožem. Jahody očistíme, omyjeme a rozmixujeme. smetanu promícháme se ztužovačem, podle chuti ji ještě přisladíme a ušleháme dotuha. Šlehačku smícháme s jahodovým pyré, naplníme jí zdobící sáček nebo pistoli a nastříkáme na spodní část větrníků. Přiklopíme horním dílem, pocukrujeme a hned podáváme.