Místo všech tekutin se používá bílé víno. Rozinky nebo směs kandovaného a sušeného ovoce namočíme na pár hodin do vína. Změklé máslo (ručně nebo v robotu) umícháme se žloutkem a cukrem, přidáme mouku, špetku soli, citrónovou kůru a vanilkovou esenci. V hrnku rozmícháme kvasnice s vínem, přilijeme k základu těsta a dobře vypracujeme. Necháme přikryté kynout. Když zdvojnásobí objem, vmícháme okapané rozinky, nasekané ořechy a mandle a ještě necháme vzejít. Pak upravíme z těsta na plechu s papírem na pečení silný obdélník, který přehneme do tvaru štóly. Můžeme také rozinky a mandle nasypat až navrch na placku a těsto stočit jako roládu. Pečeme v předehřáté troubě asi jako vánočku - na 160-180 stupňů zhruba 3/4 hodiny. Štólu po upečení ještě zatepla vykoupeme důkladně ve víně, aby nasákla. Používám vyšší plech, který nakloním, a přelévám štólu lžící. Když je dost vykoupaná, obalíme-posypeme ji silně moučkovým cukrem ze všech stran, zabalíme do papíru na pečení a do utěrky, vložíme do mikrotenového sáčku (tašky) a uložíme na chladné místo, aby se rozležela - potřebuje dva týdny. Pozn. : štola = vodorovná chodba, štóla = pečivo podlouhlého tvaru