Vaječný nápoj
20
3
3
Recept na 5 litrů - stolní víno: 2 litry 100% pomerančové šťávy a 1 litr 100% jablečné šťávy bez konzervantů (místo pomerančové můžeme použít i jiné šťávy, třeba grapefruitovou atd.) nalijeme do demižonu, přidáme vychladlý roztok 740 g cukru v cca 0,5 litru vody, kávovou lžičku kyseliny citrónové. Druhý den přidáme živnou sůl a tekuté kvasinky nebo aktivní kvas. Doplníme až k zaoblené části vychladlou převařenou vodou, hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme v teple kvasit až do sucha. Občas obsah protřepeme. Po dokvašení dáme do chladu, kde se víno rychle vyčeří a co nejdříve stočíme z kalů, v případě potřeby i dvakrát. Víno se může pít za tři měsíce.