Na vál prosejeme hlakdou mouku, přidáme špetku soli, lžičku strouhané kůry z chemisky neošetřeného citronu, polovinu cukru, polovinu lískových oříšků a promícháme. Přidáme změklé máslo, rozšlehané celé vejce, šťávu z poloviny citronu a rukama zpracujeme do hladkého těsta. Těsto pak zabalíme do potravinářšké fólie a odložíme rozležet na několik hodin do chladu. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavím jádřinců a hrubě nastrouháme. Přidáme šťávu z druhé půlky citronu, škrobovou moučku (solamyl), zbylý krupicový cukr a lískové oříšky. Přisypeme také rozinky, kandovanou citronovou kůru, jemně umleté hřebíčky a podrcené cukrářské piškoty. Větší rozinky nebo kousky kandovaného ovoce můeme překrojit. Promícháme. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na dva díly. Z prvního vyválíme kruh, vyložíme jím koláčovou formu včetně zvednutých okrajů. Pokryjeme jablky, zakryjeme druhou vyválenou částí těsta a okraje přitiskneme. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, pak nakrájíme na dílky a pocukrujeme.