těsto: 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 120 g rozpuštěného másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 300 ml mléka tvaroh: 250 g tvarohu, 100 ml smetany nebo mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti dále: čerstvé ovoce nebo kompot, 1-2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce smetany nebo mléka vajíčka tam opravdu nejsou Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin. Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné misky, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka. Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen tvaroh. Na tvaroh naskládáme ovoce a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí. Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, potom vyklopíme.