Pracovní postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vcelku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte ho, vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit.
- Vsypte směs zeleniny pod svíčkovou a vmíchejte lžíci brusinek a hořčice. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlijte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl za občasného přelévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem.
- Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte ji trochou mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.
Něco navíc:
Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková omáčka je lepší, když se připravuje den předem.