Do teplého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něho droždí. Necháme 10 minut stát, než vzejde kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tuk, rum, zbytek cukru a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto. Dáme do mísy a necháme pod utěrkou kynout zhruba 1 hodinu. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku tlustou asi 1- 1,5 cm. Vykrájíme kolečka - velikost podle Vaší volby. Menším vykrajovátkem potom vykrojíme střed. Donuty dáme na lehce pomoučený plech a necháme je 15 minut kynout. Obrátíme a znovu necháme 15 minut kynout. Potom je osmažíme v rozpáleném oleji na mírném ohni, první 2 minuty pod pokličkou, potom je obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Po usmažení je dáme na síto vyložené savým papírem, abychom se zbavili přebytečného tuku. Podle chuti můžete polít polevou, posypat cukrem atd.