Staňte se našimi fanoušky na:

Vypečená zelenina s balkánským sýrem

Autor receptu: Trrri (51 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
36× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. Libovolnou kombinaci těchto zelenin nakrájíme na střední kousky (mohou být i větší, ale potom se déle pečou). Pořádně zasypeme kořením (výběr dle chuti, velmi dobrý je estragon, adžika nebo grilovací koření), polejeme olivovým olejem a promícháme, aby se veškerá zelenina obalila v kořenící směsi.
  2. Rozpálíme troubu asi na 180 stupňů, šoupneme do ní zeleninu, ideálně v pekáči s víkem, ale může být i bez něj. Po chvíli snížíme teplotu tak na 160 stupňů a pomalu zeleninu pečeme, občas promícháme. Když je zelenina měkká a upečená, nakrájíme balkánský sýr (můžeme použít i jakýkoliv jiný sýr, každý dá zelenině trochu jiný šmak - taky se mi osvědčila směs kozího sýru, nivy a balkánu) a ještě zapečeme, dokud sýr není trochu dohněda. Potom podáváme. :-)

Něco navíc:

Zelenina se peče tak hodinu až hodinu a půl, někdy déle, záleží na tom, jaká je trouba a na jaké kousky ji nakrájíme a jaké druhy zeleniny použijeme. Takže prostě až je pořádně vypečená, je hotová. ;-) Obměny a tipy: Experimentujte s kořením a různými druhy sýrů. V průběhu ochutnávejte, abyste věděli, zda nepřidat koření, chuť se mění s časem pečení, takže začátek může klamat, doporučuji ze začátku okořenit méně a potom přidávat. Časem už to budete mít odhadnuté. Rozhodně doporučuji použít estragon, moc se běžně nepoužívá, ale na zeleninu je luxusní. Také můžete přidat třeba bulghur nebo k tomu udělat kus kus. Bulghur se může suchý přisypat k zelenině a on do sebe nasaje šťávu ze zeleniny během pečení a v té se uvaří (Jen v průběhu kontrolovat, jestli měl dostatek tekutin na nasátí a případně trochu podlít, ale to se asi nestane). Nebo se dá přidat i zvlášť jako příloha. Kus kus dělám rovnou zvlášť, protože ten je rychle udělaný a při pečení by se rozvařil. Pro nevegetariány je chutné přidat k zelenině plechovku tuňáka nebo dát zeleninu jako jednu z příloh k pečenému masu. (To je obzvlášť dobré.) Fantazii se meze nekladou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

sonizna |8. září 2014
to jsem byla překvapená... Odpovědět
sonizna |8. září 2014
Já se ráda o jídle, které jím něco dozvím a čtu si i o surovinách. Rozmarýn - využívá se i při pečení cukroví Odpovědět
lubela |15. řijna 2013
Výborná, dnes jsem ji vyzkoušela, manžel si 2x přidal Odpovědět
sarka.tuslova |30. května 2013
Vyzkouším :o) Odpovědět
ka002 |27. května 2013
zajímavé, recept ukládám Odpovědět
iva.vecerova |18. května 2013
zajímavé :) Odpovědět
dagos |17. května 2013
Mňam, dávám do oblíbených Odpovědět
Pitrys |17. května 2013
Vypadá to výborně. Zkusím upéct ze zeleniny "co dům dal" :) Odpovědět
Trrri |16. května 2013
můžete jich použít klidně i míň :-) tak ať se to povede. Odpovědět
miuka |16. května 2013
tedy, to je ingrediencí. ale dám se do toho :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!