Na jednu menší roládu potřebujete cca 20 dkg tvrdého sýru vcelku (mě se osvědčil eidam, protože se pak dobře rozvaluje). Tvrdý sýr zabalíme do dvou sáčků a vložíme do hrnce s teplou vodou. Postupně zahříváme až se sýr roztopí do poloměkké hmoty. Následně sýr vytáhneme na vál a co nejrychleji rozválíme na plát tlustý cca 0,5 cm a poklademe jej plátky šunky.. Mezitím, co se sýr zahřívá, si připravíme pomazánku z taveného sýru, tatarky a másla (vše dle chuti, jak máte rádi). Tuto hmotu naneseme rovnoměrně na sýrový plát tak, aby okraje zůstaly volné. Dále můžeme do rolády přidat prakticky cokoli. Nám doma nejvíce chutná kombinace krabích tyčinek s olivami, nebo krabích tyčinek s hroznovým vínem. Celou roládu pak srolujeme a ještě zabalíme do alobalu. Necháme pár hodin ztuhnout v lednici. Podáváme nakrájené na plátky jen tak samotné, nebo s pečivem. Výborné i k vínu.