Správná smaženice by sice, podle jakési teorie absolutní chuťové dokonalosti, měla obsahovat deset různých druhů hub, ale jak víme, postačí nám mnohem méně. 300g směsi hub, 3 vejce, 1 cibuli, lžíci sádla nebo másla, kmín, sůl, pepř, popřípadě krupici, zeleninu nebo uzeninu Houby očistěte (10 různých druhů) a nakrájejte na menší kousky. Cibuli pokrájíte nadrobno, osmažíte ji dorůžova na rozpáleném sádle. Někdo dává přednost máslu, chuť je pak jemnější. Přidáte houby, kmín a dusíte pod pokličkou. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Občas zamíchejte a když houby změknou, pokličku odkryjte, aby se vydusila všechna voda. Zahustěte rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a podávejte s čerstvým chlebem. Rada: Chcete-li mít smaženice více, přidejte lžíci krupice. Do hub můžete podle chuti a fantazie vmíchat i nejrůznější zeleninu (květák, spařenou kapustu, pórek) nebo i uzeniny (párek, opečenou klobásu).